Salt crystals and the bricks
Salt crystals and the bricks
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Reflexio at Rotermann's salt storage.

press to zoom
Reflexio

About the project

'Reflexio' is an imaginary space which challenges the perceptual bases of spatial representation. 

 

Each time installation is adapted for the new location, it changes the shape, as well as lighting design schemes, corresponding to the context and spatial qualities of the particular place. Large scale mirroring floor and specifically for the location preprogrammed dynamic light performance are the tools, that allow to extend the physical space and play with viewer’s perception. Visitors can observe visual transformations from the distance, as well as walk through the mirrored 'upside down' imaginarium. The latter allows viewers to engage with architecture in an unexpected ways, where focus keeps on shifting from singular architectural elements to the space as the whole and vice versa. 

                  Reflexio  at Estonian Museum of Architecture

In 2019 'Reflexio' was installed as a part of permanent exhibition 'Explore Space!' at Estonian Museum of Architecture. “Explore Space!” deals with various facets of creating architecture, from the concept to the creation of the actual spatial experience. It is an environment providing sensations for various senses and inviting people to experience architecture with their whole body. 'Explore Space!' exhibition received 'Estonian Museum Award for Permanent Exhibition 2019'. 

'Reflexio' is located in the arched cellar of the XIX century Rotermann Salt Storage. The brick vaults of the storage are covered with a permanent crust of salt, which makes the vaults rich in textures–a beautiful feature to reveal by light. 

During changing lighting scenarios the color of light shift from warm to cold temperatures of white light. The warm tones emphasise color of the bricks, as neutral and cold white help to reveal crispy salt crystals. The play of light on the architectural features, materials and textures reflect upon the large mirroring floor. The pre-programmed lighting performance constantly changes the character: sometimes it enhances the architectural composition, sometimes it seeks to deconstruct the symmetry of the vaulted arched space. Specifically designed lighting sequences play upon the viewers perception of the space as it reveals and dissolves the architectural elements into the darkness. 

Photo credits: Liisi Anvelt,

exstracts from Piibbe Kolka video,

salt crystals and bicks - by Ruta Palionyte. 

Architectural and Lighting Design

by Ruta Palionyte and  Grete Veskiväli. 

Lighting automation by Vallo Rähn (lluminationteam).

Estonian Museum of Architecture, Tallinn. 2019